Het uploaden van muziek, films of games zonder toestemming van de auteur is in Nederland verboden. Maar Nederland zou Nederland niet zijn als onze wetgever deze illegale activiteiten niet oogluikend zou toestaan. Leve het gedoogbeleid.
Dat is in Duitsland wel eventjes anders. Aanbieders van illegaal gedownloade muziek moeten, als zij gepakt worden, een schadevergoeding van tweehonderd euro aan de benadeelde artiest betalen. Per liedje welteverstaan. Het sharen van een heel album kost dus al gauw ruim tweeduizend euro. Dan vergaat het lachen je snel. De tweehonderd euro per liedje geldt overigens als richtlijn, de Duitse rechter kan de boete naar beneden of naar boven toe bijstellen op basis van de omvang van het illegaal delen van muziek.
Onlangs vorderde een onbekende artiest een bedrag van vierhonderd euro per liedje van zo’n illegale aanbieder. Een lagere rechter vond een bedrag van honderdvijftig euro voldoende ter compensatie voor het onrechtmatig delen van een nummer via een willekeurige filesharingdienst. Maar het Oberlandesgericht in Frankfurt besliste anders en stelde een vergoeding vast die een stuk hoger uitkwam, omdat de rechtbank bij de berekening van de schadevergoeding rekening hield met meerdere downloaders per liedje. Kassa!
Of andere Europese landen de strengere Duitse wetgeving zullen overnemen is nog maar de vraag. Op het moment dat dergelijk wetgeving eindelijk door de overheid is vastgesteld, is deze namelijk al weer volledig achterhaald. Want zo snel gaan de technologische ontwikkelingen. Tegen die tijd hebben streaming muziekdiensten als Spotify en Deezer het voor het zeggen en zijn de meeste filesharingdiensten opgedoekt voorspellen wij.
Het einde van de muziekindustrie zoals wij die nu kennen en het illegale up- en downloaden is dan ook nabij. Delen is het nieuwe hebben. Maar dan wel legaal graag.