Nederland is een fietsland. Nergens ter wereld bewegen zich zoveel mensen voort op louter spierkracht als bij ons. Het groeiende aantal e-bikers maar even buiten beschouwing gelaten. De overheid heeft met het aanleggen van gekleurde fietsstroken, van de rijweg gescheiden fietspaden, heuse fietssnelwegen en verkeerslichten met regensensoren goed ingespeeld op de behoeften van de fietsende massa. Zo goed zelfs dat de er misschien wel teveel fietsen in ons land zijn. Stilstaande fietsen welteverstaan. Want vooral het stallen van fietsen bij trein- en busstations is in veel steden een groot probleem.
Vaak zijn de stallingen te klein om de enorme hoeveelheid fietsen aan te kunnen. Met als gevolg dat veel fietsers hun fiets buiten de rekken plaatsen of lukraak maar ergens tegen een hek of een andere fiets aankwakken. Hierdoor ziet het er niet alleen rommelig uit, maar is het bijkans onmogelijk om in het donker je eigen fiets weer terug te vinden. En dan hebben we het nog niet eens over de eenzame weesfietsen gehad, die wel plek innemen maar door niemand meer gebruikt worden.
Dat moet anders dachten rasechte fietssteden als Amsterdam, Groningen en Utrecht. En zo bouwde Amsterdam zijn Fietsflat met 2.500 plekken en Groningen zijn Stadsbalkon met ruimte voor meer dan vierduizend fietsen. In Utrecht droomden ze grootser. Daar opent in 2016 een megafietsenstalling. Met plek voor meer dan twaalfduizend fietsen is deze ondergrondse fietsenstalling niet alleen de grootste van Nederland, maar zelfs van de hele wereld. Ons fietsershart bonkt van trots.
Eigenlijk is de stalling de gemeente Utrecht nog niet groot genoeg. Als het bouwtechnisch had gekund en gemogen waren ze nog wel dieper de grond ingegaan dan de huidige drie parkeerlagen. Er is vraag genoeg. De verwachting is dan ook dat als de stalling in 2018 volledig in gebruik wordt genomen deze eigenlijk al weer te klein is. Helemaal niet erg. Dit biedt andere Nederlandse steden de komende jaren volop de gelegenheid om nog grotere fietsenhokken te bouwen. Wie durft?
Deze fietsenstalling is even idyllisch als de aanleg van de Bijlmer destijds was. Ik vrees dan ook dat het ondergrondse fietsenhok binnen de kortste tijd verwordt tot een hangplek voor junkies en ander tuig.