Drones hebben een slechte naam. Wij kennen ze vooral als op afstand bestuurbare onbemande oorlogsmachines, die dood en verderf zaaien met hun lasergestuurde bommen en granaten. Zonder dat hun eigen leven in gevaar komt. Oorlogje spelen is niet meer wat het is geweest. Ook beschikken drones over software met gezichtsherkenning en allerlei andere technische snufjes om ons vanuit de lucht nauwlettend in de gaten te kunnen houden. Geen beweging ontgaat dit vliegende hoogstandje van de moderne techniek.
Gelukkig kan een drone ook ingezet worden voor taken waar de mensheid echt iets aan heeft. Zo bezorgt een zogenaamde ‘paketkopter’ van Deutsche Post DHL dagelijks medicijnen op het Duitse Waddeneiland Juist. Webwinkel Amazon droomt er al een tijdje van om drones pakketjes te laten rondvliegen binnen een straal van zestien kilometer rondom elk willekeurig Amerikaans distributiecentrum. Nu bestellen en binnen een half uur de bestelling in huis hebben. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. Nog wel. Het wachten is op de Amerikaanse Federal Aviation Administration, die naar alle waarschijnlijkheid het gebruik van drones voor commerciële doeleinden eind 2015 zal toestaan.
De rijke Argentijnse belastingontduiker is echter minder van de kleine vliegmachines gecharmeerd. De belastingdienst speurt daar met behulp van drones naar illegale villa’s en zwembaden waarover geen belasting is betaald. De eigenaren kunnen een fikse naheffing tegemoet zien. Als overheden eenmaal de ongekende mogelijkheden van de drone hebben ontdekt, dan is het gedaan met ons privéleven. Wen er vast maar aan dat u voortaan overal en altijd in de gaten wordt gehouden, zonder dat u het in de gaten heeft. De werkelijkheid van de allesziende overheid is dichterbij dan u denkt. Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Nee, het is superdrone.