Jan Bennink: Geen centje marsepein

Van een duivel naar schoorsteenveger, van slaaf naar held, van bruinkop in beroete schoorsteen naar pikzwart met krullen. Van acrobaat naar dekmatroos en zo door naar denker. Van dreiger naar kindervriend, van sukkel naar intellectueel; Zwarte Piet is geen statische action hero. Nooit geweest ook..

De vloeiende transformatie van Piet was een organisch, geleidelijk proces, speels zonder wappervingers uit de verschillige of ‘stop racisme’-hoek.Het veranderen van de Piet is geen probleem. Het is het gestoorde circus er omheen.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Piet is het stokpaardje geworden van een kleine groep activisten met een agenda. Voor én tegen. We hebben zelfs lui van Voorpost kunnen zien lopen met een Zwarte Pieten-pofbroek. En als neo-nazi’s zich met een kinderfeest gaan bemoeien, dan weet je dat het fout zit. In Rotterdam worden Pieten opgehangen… door de voorstanders. De eerste echte klappen zijn gevallen. Een voorbode van erger. Waar zijn we Bischop van Myra’s naam mee bezig!

Een transformatie van de ‘Pieterbaas’ leent zich niet voor de politieke arena, voor straatgevechten of grootgrutters met angstige marketeers en foute gedichtjes in landelijke kranten. Laat staan voor ‘bekende Nederlanders uit de VARA-hoek’ die wat al te graag de kijkbuisburgertjes hun eigen deugdelijkheid willen opleggen en een schuldgevoel willen aanpraten. Zeg nou zelf: wat is er frustrerender dan te worden opgevoed door aperte lullen met vingers als Paul de Leeuw of Petuuujr R. de Vries?

Toch wordt het tijd om deze pepernoot voor eens en voor altijd te kraken. Zo niet nu, dan volgend jaar. Want mensen voelen zich gekwetst en hoe zielig dan ook, dat moet je serieus nemen. Zeker als het gaat om een kinderfeest voor alle kinderen.

Gelukkig heb ik het antwoord.

Volgend jaar november, bij het korten van de dagen, laten we een spannende speelfilm maken voor alle leeftijden. Een rolprent waarin het pietenlegioen verdwaalt in een verf- of kauwgomballenfabriek. waar ze na allerlei omzwervingen in alle kleuren van de regenboog uitrollen. Net zoals dat in Sjakie en de Chocoladefabriek zou gebeuren. Dat verhaal verspreiden we vervolgens via het Sinterklaas en alle andere journaals, Sesamstraat en de NOS. Verpak het maar als nieuws. Dan hebben we voortaan naast de zwarte Pieten, gewoon gekleurde Pieten. Hoeven de arme oudertjes van Nederland hun grutjes niets meer uit te leggen over discriminatie, halve Gario’s en huilende mevrouwen op TV. Dan is het heel normaal geworden dat er naast pikzwarte ook gele, rode, blauwe en witte Pieten rondbanjeren in het hoofdkwartier van Sinterklaas.

En is er voortaan geen centje marsepein.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation

13 reacties

 1. Patrick Beantwoorden

  Conclusie van het verhaal is dat de grote groep zich maar moet aanpassen aan die kleine groep die overal wel Racisme in zien. dat is wat ik lees in het kleurpieten idee. De discussie gaat voor mij niet eens meer zo zeer over zwarte piet, maar meer over het moedwillige opleggen van aanpassen aan de erg kleine minderheid die politiek correct wilt zijn of altijd maar de slachtoffer willen spelen. Zie filmpje kwaku festival. tradities kunnen veranderen maar niet in een paar jaar zoiets moet geleidelijk gaan en alleen als de grote meerderheid er voor is en in dit geval dus niet.

  1. Gerard Jager Beantwoorden

   Helemaal mee eens.

 2. Rene Vos Beantwoorden

 3. Enkidoe Beantwoorden

  Ik heb nog nooit een neger gezien met het uiterlijk van zwartr piet, ik zie dus niet in waarom zp racistisch is. Buiten dat, is een blanke piet dan geen slaaf meer? Ikzelf heb een donkere baas, ben ik nu als blanke de lijfeigene van hem? Hoe zit het verder met de adel, zij hebben de proleten eeuwen lang als horigen en lijfeigenen gebruikt, moeten we nu dus de adel en het koningshuis gaan afschaffen? En wat met de islam. De Islam heeft nog altijd slaven in naam van haar ideologie. Gaan we nu dus de Islam verbieden? Of wat met mensen die verplicht belasting moeten betalen. We hebben geen keus,maakt dat ons ook slaven?

  1. hendrik j. Beantwoorden

   wel ekidoe, een prima voorstel laten we die shit-islam verbieden, de wereld zal er veel beter door worden.
   helaas een utopie, de islam heeft bergen van nsb achtige vooral linkse beschermers en er zijn al een kleine twee miljoen klaarstaande strijders gereed, toegelaten door dat zelfde verdoemde links.

 4. Angela van Doremalen Beantwoorden

  Enkidoe, daar ze g je wat………….;)

 5. thomas Beantwoorden

  ten eerste zou ik willen zeggen dat ik een Sinterklaas-fan ben, ik heb er goede herinneringen aan.
  echter is dit feit niet de grootste motivatie van mijn standpunt voor het behoud van zwarte piet. het gene waar ik mij het meeste aan stoor is dat één: een extreem kleine groep zich zo belangrijk acht het voor een grote groep te verpesten omdat ze weten dat degene die het regelen voor minderheden zwichten al is het maar één neger, jood of homo en twee: het feit dat de overheid, die democratie zo belangrijk acht dat ze andere landen er voor platbombarderen in eigen land die kleine minderheid belangrijker acht als de overgrote meerderheid.

  het gaat hier niet zo zeer om of dat zwarte piet behouden word of niet, maar dat ik het een stel zanikers niet gun om hun zin te krijgen…

  1. Gerard Jager Beantwoorden

   Ook mee eens. Het gaat totaal niet om discriminatie maar dat afschuwelijke ‘politiek-correcte’. Daarmee treiter je tegenwoordig zowat iedereen de tent uit.

 6. Willem47 Beantwoorden

  Ik heb wat tegen lieden die zich inzetten om een feest te verstoren. Blijf lekker uit de buurt, mensen kunnen kwaad worden als iets leuks verstoord wordt.

 7. ZwartePietRedden.nl Beantwoorden

  Langzaam maar zeker krijgt de oplossing zijn juiste vorm.
  Onze traditie verdiend het om op de Nationale inventaris Immaterieel Erfgoed te komen zodat er eens en voor altijd een einde komt aan de eindeloos durende discussie.
  Nieuwsgierig? Kijk op http://www.zwartepietredden.nl of op Facebook en lees meer over hoe het gaat lukken!

 8. hendrik j. Beantwoorden

  in het parool, noemde men de kerstmarkt al wintermarkt, is dat al een eerste poging om kerstmis te bannen?

  1. Spice Beantwoorden

   Een jaar of 8 geleden hoorde ik al dat de kerstversiering in Engeland een stuk soberder zou zijn om de moslims niet voor de kop te stoten met de uitbundige versiering die bij dit christelijke feest hoort.
   Het is nu wachten niet of maar wanneer deze onwenselijke verandering in Nederland overgenomen wordt.

   1. Gerard Jager Beantwoorden

    Wat hebben de moslims er nu opeens mee te maken? Het is toch geen geloofskwestie? Het zou om racisme gaan, hoewel ik denk dat het alleen maar pesterig dwarsliggen is.