Onlangs gaven twee patiënten toe te hebben betaald voor een donornier. In Nederland nog wel. Dat is niet alleen streng verboden, maar ook nog eens sneu voor de 735 nierpatiënten die jaarlijks wel keurig netjes op hun beurt wachten om in aanmerking te komen voor een legale niertransplantatie. Het verplicht doorgeven van de illegaal verkregen nieren aan de nummers één en twee op de landelijke wachtlijst lijkt ons dan ook een passende straf voor de twee boosdoeners. En een fikse boete natuurlijk. De BV Nederland heeft nog steeds geld nodig.
Zorgverleners vermoeden dat er veel meer nierpatiënten zijn die zich voor een flinke som geld een nieuwe nier laten aanmeten. Niet alleen in Nederland, maar vooral in landen als Pakistan, India, Colombia en China. In China zijn de wachttijden lekker kort en de organen bijna altijd afkomstig van geëxecuteerde gevangenen. In Pakistan zijn nieren het goedkoopst. Al is het afstaan van een nier in landen waar grote armoede heerst niet altijd vrijwillig. Mensenhandel en orgaanhandel gaan dan ook vaak hand in hand.
De bestrijders van de orgaanhandel richten zich niet zozeer op het opsporen en vervolgen van de patiënt en de donor, maar vooral op de handelaren en tussenpersonen die er grof geld aan verdienen. En die het vaak niet zo nauw nemen met de hygiënische omstandigheden van de operatie en de nazorg. De kans om te sterven bij het verwijderen van een nier is dan ook hoog. Gelukkig kijkt men in overbevolkte landen als Pakistan en India niet op een donor meer of minder. Nieren genoeg namelijk.
De oplossing voor dit probleem is even simpel als doeltreffend: word donor. Bij voldoende donoren is er helemaal geen wachtlijst meer nodig en komt de illegale orgaanhandel volledig stil te liggen. Dus vul in dat donorformulier. Vandaag nog. Dan kun je ook na je dood nog iets betekenen voor een ander. Doneren doet leven.
En wat is nu precies de reden dat orgaanhandel verboden is? Mijn nier is toch van mij? Waarom mag ik die niet verkopen?
Ik wordt geen donor omdat ik niet kan bepalen wie de gelukkige ontvanger zal zijn.
Mocht ik ooit zelf een vers onderdeel nodig hebben, zal ik weigeren.