Masculine nederlaag: zwangerschapsdiscriminatie verboden in Japan

Bent u zo iemand die van mening is dat het enige recht van een vrouw het aanrecht is? Of die vindt dat vrouwen niet behoren te werken en als ze al werken ze zeker niet meer mogen verdienen dan u? Stop dan met lezen. Of verhuis naar Japan nu het nog kan. Want in Japan staat de emancipatie van vrouwen nog in de kinderschoenen. Al brokkelt het mannenimperium ook daar langzaam maar zeker af.

Het hooggerechtshof van het land keerde zich vorige week tegen de praktijk van de ‘matahara’, de gewoonte van Japanse werkgevers om vrouwen na hun zwangerschap een lagere functie te geven. Het hof was van mening dat het op grond van de Japanse wet voor gelijke kansen verboden is om een vrouwelijke werknemer wegens zwangerschap te ontslaan of op een andere manier te straffen.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Een forse nederlaag voor de Japanse werkgever, die het liefst ziet dat een vrouw zich onderdanig gedraagt en niet al te veel kost. Japanse vrouwen behoren tot de hoogstopgeleide vrouwen ter wereld, maar slechts drieënzestig procent heeft een betaalde baan. Veel minder dan in veel andere rijke landen. Het merendeel van de vrouwen werkt ver onder hun niveau en krijgt bovengemiddeld vaak een tijdelijke of een parttime baan. Bijna driekwart van de vrouwen geeft haar baan op als ze een kind krijgen, vaak voorgoed. En als ze al blijven werken, dan dringen ze maar zelden tot topfuncties door. Een verschijnsel dat het bamboeplafond heet.

De Japanse arbeidsmarkt is een mannenwereld, waar eindeloos overwerken de norm is, net als de verplichte zuippartijen met de baas na werktijd. Of anders wel de hele avond karaoke zingen met je collega’s. Je moet er maar zin in hebben.

Maar dat duurt niet lang meer, de vrouwen komen eraan! Met steun van de regering dit keer. Premier Shinzo Abe wil de rol van vrouwen in de politiek en het bedrijfsleven versterken. Een goede zaak, vooral met het oog op de enorme vergrijzing die het land te wachten staat. Zakenbank Goldman Sachs berekende dat het Japanse bruto nationaal product met vijftien procent stijgt als vrouwen even vaak betaald werk zouden hebben als mannen. Zo’n vaart zal het echter niet lopen schatten wij in. Het veranderen van de cultuur van een land is net als een vrouw leren autorijden. Het duurt lang en het gaat erg langzaam.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation