Klachten over, berispingen en verbroken verkiezingsbeloften van falende politici en falend bestuur (zowel regionaal als landelijk), zouden op een centraal punt gebundeld moeten worden en toegankelijk moeten zijn voor (toekomstige) stemgerechtigden. Stemmer en blogger Ben Zona zal daar donderdag tijdens een overleg van de Nederlandse Kiesraad op aandringen, zegt hij tegenover MWNW.nl.
“Stemmers hebben het recht om te weten met welke politici en kamerleden zij te maken hebben. Die informatie moet beschikbaar zijn voor iedereen”, aldus Zona. Hij wil stemmers de mogelijkheid bieden inzicht te krijgen in de prestaties van politici en politieke partijen.
“Die gegevens zijn er en zijn openbaar. Het probleem is dat politici vaak een dusdanige spin aan hun eigen falen geven dat de kiezer geen gefundeerde keuze meer kan maken”, zegt de blogger. Hij wil daarom dat de Kiesraad de gegevens verzamelt en op een overzichtelijke manier aan stemmers aanbiedt.
‘Evil Opstelten’
De lijst kan voorkomen dat mensen kiezen voor een erkend leugenaar als PvdA’er Sander Terphuis (die een nieuwe koers voor de PvdA bij elkaar hoaxte), PvdA-wethouder Henk Kool uit Den Haag die een afscheidsfeest van 25.000 euro eiste, Ivo ‘Evil’ Opstelten (VVD) die aantoonbaar tegen de Tweede kamer loog over de capaciteiten van de Scan Eagle-drones en verder een Totale Politiestaat wil invoeren en als klap op de vuurpijl ook nog eens zijn bijbaantjes van het internet wil gummen, of de CDA die na het uiteenvallen van het gedoogkabinet in 2012 er alles aan deed om de gezamenlijke standpunten met de PVV te verdoezelen.
Klachten over dit soort praktijken zouden dan veel eerder door stemmers gesignaleerd kunnen worden, aldus Zona. De vraag is of de politici erop zitten te wachten dat de Kiesraad hun prestaties openbaar maakt. Volgens de blogger moeten de zij dit juist toejuichen. “Nu is het zo dat stemmers de politici gaan googelen en op allerlei internetfora terecht komen. Wat daar over hen geschreven wordt is vaak betrouwbaarder dan wat zij zelf zeggen.”
Falende ministers
Medeblogger Cargawar vindt dat ook de falende ministers hard moeten worden aangepakt. “Als stemmer moet je er op kunnen vertrouwen dat naast het kamerlid dat zegt je te vertegenwoordigen ook de minister van de open zorginstelling die Nederland intussen geworden is de partij waarop je hebt gestemd zich ervan bewust is dat hij net zo goed verantwoordelijk is voor jouw veiligheid en de kwaliteit van je leven”, zegt hij.
Hij wil voorkomen dat een bestuurder onder wiens leiding grote blunders zijn gemaakt, zoals onlangs het geval is geweest bij 642 miljoen euro naheffing die Nederland kreeg van de EU, niet zomaar opnieuw elders aan de slag kan.
“Voor stemmers is het belangrijk dat zij straks ook zelf kunnen opzoeken of niet alleen de partij en de persoon waarop je stemt maar ook de bestuurder die verantwoordelijk is voldoet aan de kwaliteitseisen die we toch redelijkerwijs mogen verwachten van degenen die gekozen worden om ons land te besturen, aldus de bloggers.
Terwijl in maart 2014 bekend was dat de E.U. een andere rekenmethode ging aanhouden… er waren zelfs kamervragen over gesteld…