Een dikke onvoldoende geven de spelers uit de Eredivisie en de Jupiler League voor de gastvrijheid van het profvoetbal voor homo’s. Vooral het homofobe gedrag van de fans beschouwen de meeste spelers als grootste hindernis om voor hun geaardheid uit te komen. Met als goede tweede de machocultuur binnen het voetbalwereldje, waar heteroseksualiteit de norm is. Ook de landelijk media-aandacht bemoeilijkt het uit de kast komen. Homoseksualiteit is helaas nog steeds een gevoelig onderwerp, gezien de ophef over de uitspraken van René van der Gijp, die riep dat voetbal geen sport voor homo’s is, en Frank de Boer, die meende een homo te kunnen herkennen aan zijn motoriek. It takes one to know one, Frank.
Danny Hesp, voorzitter van de Vereniging voor Contractspelers, is verrast door de machocultuur die de spelers benoemen. Zelf heeft hij hele andere ervaringen. En vermoed dat het niet eens zozeer aan de teams en de spelers zelf ligt, maar vooral aan de sfeer rondom de velden. Het valt niet te ontkennen dat het woord homo voor veel supporters synoniem is voor alles waar zij tegen zijn. Maar de voetbalwereld kent net als de politie en het leger wel degelijk een machocultuur. Het zijn beroepsgroepen waarin alleen échte mannen mogen werken. En iedereen die dat niet is, is per definitie een homo. De vraag is dan ook niet of de voetbalwereld wel of geen machocultuur kent, maar of Danny Hesp wel geschikt is voor zijn functie. Er is nog een wereld te winnen op het gebied van de homo-acceptatie.
KNVB-voorzitter Michael van Praag vindt dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en dat de clubs daar een grote rol in spelen als voorbeeld naar de eigen spelers en fans. Zo kent ADO Den Haag, dat toch niet als de meest homovriendelijke voetbalclub van Nederland bekend staat, supportersclub de Roze Règâhs! Zou die Chinese investeerder daarom wegblijven? Dus betaald voetbalclubs van Nederland, neem je verantwoordelijkheid en wees niet zo homofoob. 100% voor het voetbal en 100% tegen homofobie. Het voetbal kost de gemeenschap al genoeg geld, daar mogen we best wat voor terug verwachten.
Je komt toch om een wedstrijd te spelen en geen verkering te zoeken dus wat maakt het uit waar je van houd
homo acceptatie is nog steeds een subjectief onderwerp is hoor. voetbal en homoacceptatie praktisch gezien niks met elkaar te maken, dus is het aan de mensen in het wereldje zelf om te kiezen of daar een machocultuur is of niet en schijnbaar kiezen ze de niet-homo’s om zichzelf te zijn…
in een zin zeggen dat homo’s zichzelf mogen tonen maar mensen die vinden dat homo’s niet kunnen voetballen zijn mening maar voor zichzelf moeten houden is nogal hypocriet…