Ja hoor, daar gaan we! Dit weekend komt een eerste ebola-patiënt naar Nederland. Het gaat om een Nigeriaanse hulpverlener.
Nederland heeft net als Duitsland, Zwitserland en Frankrijk hulp aangeboden aan de WHO voor hulpverleners die zelf besmet zijn geraakt met ebola. En natuurlijk verdienen deze mensen de beste zorg die er is. Overigens net als heel West Afrika, die dat niet krijgt, maar dat ter zijde.
Ik maak mij wel zorgen: ik heb bij mijn zoon die in afzondering verpleegd moest worden, gezien hoe dit gaat.
Misschien gaat het anders omdat verpleegkundigen en artsen nu terecht bang zijn zelf ziek te worden, maar bij mijn zoon ging het als volgt:
De artsen en verpleegkundigen kwamen soms met beschermingspak de kamer al in en gingen er ook met pak weer uit; bacteriën hebben dan de gang al bereikt. Soms kwamen zij zonder beschermende kleding de kamer in en trokken het daar aan (heeft ook zoveel nut). Maar zij deden het in ieder geval nog. Ik mocht vrij in- en uit lopen evenals bezoek. Dus de logistiek van bacteriën werkte perfect. Bovendien bleek de voedingsassistente immuun voor dit verhaal van afgezonderd verplegen; zij liep iedere kamer in en uit zonder bescherming en ook dienbladen, borden en bekers kwamen op dezelfde hoop als de rest terecht. Ook de ‘schoonmakers’ gebruikten gewoon hetzelfde doekje, dweil etc. voor alle kamers.
Naast mijn eigen ervaring vraag ik mij ook altijd af hoe het komt dat de MRSA bacterie (ziekenhuis bacterie) zich maar steeds kan verspreiden en niet bestreden of buiten gehouden lijkt te kunnen worden. Dus vraag ik mij heel kritisch af of wij in Nederland wel geschikt zijn voor deze protocollen. Bovendien is in de VS en in Spanje ook gebleken dat het heel moeilijk is daadwerkelijk zo om te gaan met ebola patiënten dat verpleegkundig personeel geen risico loopt. En daarmee loopt dus ook heel Nederland risico!
De volgende vermoedelijke patiënt ligt nu in het Erasmus te Rotterdam.
Ik deel de zorgen van Sabine zowel als haar ervaringen t.a.v een falende quarantaine handhaving van het protocol. Het heeft mij bijna het leven gekost. In dit land overheerst de mening dat als er protocollen zijn, dat automatisch zal leiden tot strikte handhaving. Niets is minder waar. Lager personeel in ziekenhuizen krijgen hiervoor geen opleiding en op de handhaving wordt nauwelijks gecontroleerd tot een nieuwe uitbraak de zaken op scherp zet. Laten we nu eens ophouden met regelgeving die een vals gevoel van veiligheid genereren. Vrijwillig Ebola patiënten naar Nederland halen is de vos in het hoenderhok binnenlaten.
Is het dan niet de bedoeling dat ebola in nederland verspreid word?