Moeder Aarde is zo gespannen als een EU-commissaris aan de vooravond van het #Brexit-referendum. Gisteren zagen we al dat de San Andreasbreuk in Californië op springen staat en mogelijk een aardbeving van 9.3 op de schaal van richter en een tsunami kan veroorzaken. Maar dat is niet de enige potentiele apocalypsveroorzaker waar we rekening mee moeten houden. In IJsland staat namelijk de vulkaan Hekla op uitbarsten. En dat kan best wel wat impact hebben. De laatste keer dat op IJsland een vulkaan fatsoenlijk uitbarstte -de Eyjafjallajökull in 2010- lag het vliegverkeer in heel Europa dagenlang op zijn gat. En dat was nog maar een kleintje vergeleken bij wat de Hekla kan produceren.
De Hekla is momenteel al 16 jaar stil, terwijl de vulkaan normaal gesproken om de 10 jaar uitbarst. Magma is zich nu aan het verzamelen onder de vulkaan, waardoor de druk nu al hoger is dan bij de uitbarsting in 2000. Páll Einarsson, professor geofysica aan de Universiteit van IJsland, legt uit:
“De activiteit van de vulkaan is nu hoger dan vlak voor de twee laatste uitbarstingen. Bovendien is de Hekla een gevaarlijke vulkaan. Als we niet voorzichtig zijn, kunnen we te maken krijgen met een grote ramp bij de volgende uitbarsting.” Einarsson vindt daarom dat toeristen moet worden afgeraden om nog af te reizen naar Hekla. De vulkaan is namelijk een populaire toeristische bestemming geworden.
Hoewel er nu nog geen uiterlijke kenmerken zijn dat de vulkaan gaat uitbarsten, kan dat met deze druk zomaar gebeuren; zonder waarschuwing vooraf. En aangezien er dagelijks zo’n 30 vliegtuigen boven de vulkaan vliegen kan dat levensgevaarlijk zijn. In 1980 barstte de Helka zo plotseling uit dat de aswolk op een haar na een passagiersvliegtuig miste.
Disclaimer: in 2011, 2013 en 2014 waarschuwden experts ook al voor een mogelijke uitbarsting, en die is er ook niet gekomen. Maar de voortekenen wijzen er op dat de Hekla (bijnaam: poort van de hel) op klappen staat. Dus de vraag is: wie gaat er eerder los, de Hekla, of de San Andreas?