Quote du Jour. Eurofielen blijken slechte verliezers

Exemplarisch tweetje weer van erkend zuurneus Chris Klomp. Zie hier hoe er tegen u aan wordt gekeken, kritische burger. U moet en u zult in de Europese Pas lopen, anders bent u een domme kraaiende roeptoeter die het continent in chaos wil storten, of zoals voormalig EU-commissaris László Andor al eerder zei: een potentiële gewelddadige moordenaar. ‘Some men just want to watch the world burn‘, zei een groot filosoof eens. Zo denkt men over iedereen die tegen Het Grote Europese Project is. En dat klopt niet. De wereld hoeft niet te branden. Alleen maar deze Europese Unie. Want, beste Chris, die roeptoeters maken zich al tijdenlang zorgen. Daar ging dit hele sakkerse referendum nu juist over.

Deze Europese Unie die zo nodeloos complex, slecht opgezet en machtsbelust is geworden dat de voorstanders van een ‘Bremain’ alleen maar doemscenario’s konden schetsen. Geen enkel woord over de voordelen van Europese samenwerking, geen toekomstvisie, geen Goed Verhaal; dat had ook niet gekund, want het is er gewoon niet. Onze Europese leiders moesten op ouderwetse bangmaaktechnieken terugvallen en hopen dat de Britse kiezer daar gevoelig voor was. Dat is dus niet gelukt en de Britten hielden dapper stand.

En ja. Er zullen wat moeilijkheden overwonnen moeten worden. Dat zal hier en daar pijn doen, zowel aan EU- als aan Britse zijde. Misschien wel veel pijn. Maar dat is inherent aan dit soort processen en onontkoombaar als je ziet wat voor bestuurlijke chaos de EU is geworden. Nu is de tijd om dit gedrocht te ontmantelen, de politieke elite in Brussel met pek en veren uit hun ivoren toren te jagen en hun maakbaarheidsideaal van een Verenigd Europees Volk te slopen. Het is namelijk een illusie dat dat ooit gaat gebeuren, want er is geen één Europees Volk. Wat wel werkt? Soevereine landen die samenwerken op economisch gebied, die handelsafspraken maken, maar wel gewoon de baas blijven over hun eigen grondgebied, volk en manier van leven.

Kom maar door met die #Nexit.

Update: Uiteraard. Beroepsracist Harriet Duurvoort zegt: DE NAZI’S KOMEN ER AANVrijheid van Meningsuiting. Gebruik 'm goed.