Mark van Zon in LANDELIJKE KRANT: ‘Ik ben monddood gemaakt’

Ehh ja. Mark van Zon. Luister. Beetje dom he, die tweet van afgelopen vrijdag. Die tweet waarin je zei van hey, ‘misschien moeten we de hele aanhang van Wilders uit roeien om onze naoorlogse vrijheid terug te krijgen en zonder angst te leven’. En zoals dat gaat in 2016: wie genocidetweets zaait zal bedreigingen oogsten. Da’s net zo sneu als deze tweet overigens, maar dat is nu eenmaal de tijdsgeest waarin we leven. Grappig altijd dat die doodsbedreigers vaak wel de mond vol hebben over Vrijheid van Meningsuiting, maar iemand met een onwelgevallige mening altijd direct kapotbedreigen. Maar dat terzijde.

In plaats van je verlies te nemen (,,Zondagavond zag het er heel beroerd uit“, vertelt de 52-jarige Arnhemmer gistermorgen in een plaatselijk etablissement. ,,Maar een dierbare vriendschap kan misschien weer worden hersteld. De deur lijkt op een piepklein kiertje te staan.”) en die ‘dierbare vriendschap’ te koesteren (waarom zou je een ‘dierbare vriendschap’ laten stuklopen op een mening over politiek, ook zoiets – dit land is echt gek) ga je lekker lopen wrijven in een vlek. Dat is niet slim, Mark. In een vlek moet je niet wrijven en dan moet je dus helemaal niet het volgende gaan zeggen in nota bene een landelijke krant:

(tekst gaat verder na de advertentie)

Vooruit. Wat was uw échte boodschap?

,,Dat we weer naar elkaar gaan luisteren en elkaars standpunten respecteren zonder meteen in de aanval te gaan. Kort gezegd: dat we op een normale manier met elkaar omgaan.
Uw tweet was daar wel heel ver van verwijderd.

,,Is dat zo? Misschien wel als je de discussie hebt gemist die eraan voorafging. Maar goed. Het was me vrijdagmorgen al na enkele minuten duidelijk dat ik de plank volledig had misgeslagen. Er is me iets gebeurd, wat ik absoluut niet wilde. Als ik de klok zou kunnen terugdraaien, deed ik dat meteen. Ik heb geen spijt van wat ik bedoelde te zeggen, maar zeker wel van de tweet op zich. Die was fout.”

Er waren doodsbedreigingen aan uw adres. U leeft in angst nu?
,,Nee. Die ene gek kan zich natuurlijk altijd melden. Maar ik kan en wil daar geen rekening mee houden. Ik ben wel monddood gemaakt voor de rest van mijn leven. Het lijkt me niet dat ik me ooit nog in een discussie kan mengen.”

Juist. Drie dingen hier, Mark:

  1. Je geeft een interview aan een fucking landelijke krant. Je bent helemaal niet monddood gemaakt, sneue eikel. Je kunt je prima in een discussie mengen, sterker nog, je doet dat nu op een veel groter podium dan eerst.
  2. Op een normale manier met elkaar omgaan is niet een half land uit willen roeien vanwege de politieke voorkeur, en dan nog het lef hebben om te zeggen dat je geen spijt hebt van de boodschap, maar wel van de verpakking.
  3. Wel leuk dat hele interview over deze ene tweet, maar hoe zit het met die tweet hierboven over militairen die een politicus en zijn advocaat moeten neerschieten?

Wat deze hele affaire hartstikke duidelijk maakt is dat dit land in een hard tempo debiliseert; niemand denkt nog meer na voor hij iets uit zijn grote slaschuttel gooit, het hebben van een andere mening ofdanwel politieke voorkeur en die ook nog uiten is reden voor doodsbedreigingen en huilstukjes in landelijke kranten en een beetje zelfreflecterend vermogen is er ook niet meer bij. Serieus Mark. Groei een ruggengraat en een paar ballen en sta achter je mening of ga koop een goeie spiegel, doe aan echte zelfreflectie en hou op met dat sneue gehuil. Jankebalk.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation