Nee. 2016 was niet het slechtste jaar OOIT

Om nou te zeggen dat 2016 een superjaar was… Nee. Dat gaat een beetje ver. Met het door Mark Rutte genegeerde referendum, de algehele burgerhaat van politici naar burgers toe in het algemeen en iedereen die huiverig is voor een Europese Superstaat in het bijzonder, tientallen aanslagen door IS in Europa en Amerika, het verder uithollen van onze verzorgingsstaat, de oorlog in Syrië en eigenlijk het volcontinu op het randje van een totale wereldoorlog balanceren maken 2016 nou niet direct tot een briljant jaar. Maar om nou te zeggen dat het het SLECHTSTE JAAR OOIT is… Nee. Dat gaat wel heel erg ver. Behalve als je het Great Barrier Reef bent natuurlijk.

Toch struikel je letterlijk over de sites, tweets en facebookberichten van egocentrische knuppels met het historisch besef van een pinda die om het hardst roepen dat 2016 het slechtste jaar ooit was, want die ging dood en die ging dood en Trump werd president en Wilders en andere populisten doen het goed in de peilingen en gatsamme sodemieter toch gauw een eind op. Doe normaal. Zolang je nog steeds kunt Facebooken en twitteren hoe afschuuuuuuuuuuuuwelijk 2016 wel niet was heb je verdorie niets te klagen. Je zit niet in een belegerde wijk in Aleppo, je woont niet in Oekraiens oorlogsgebied en je liep vorige week al helemaal niet over de kerstmarkt van Berlijn.

De wereld vergaat niet omdat David Bowie dood is. Die vergaat pas als je vrolijk met je gezinnetje vuurwerk staat af te steken en een een of andere hakbar besluit dat dat haram is. Of dat er dalijk echt een malloot besluit dat wereldnaties elkaar met kernwapens moeten gaan bevechten. Welnee, 2016 was gewoon even kut met peren als ieder jaar.

Nou ja, dat is eigenlijk ook zo’n beetje de boodschap van die mijnheer met die webcam van Prison Planet. Happy 2017. Wordt vast ook weer ge-wel-dig.


Vrijheid van Meningsuiting. Gebruik 'm goed.