‘Eritrese asielzoekers komen hier voor gratis laptop, huisraad en opleiding’

Zo, dat is me nog eens een titel. En hij komt nog wel uit een keurige krant. Zomaar benoemen dat bepaalde asielzoekers een gelukszoekersachtergrond hebben. Echter. Dat doen wij hier op Nieuwspraak wel vaker, dus voor de gevorderde lezer is dit geen nieuws. Maar dat wordt het wel als je weet wie deze uitspraak doet. Dat is namelijk Andries de Vries. En dat is weer de uitvoerend directeur van FutureForce, de stichting die alleenstaande vluchtelingkinderen begeleidt. En als een dergelijk hoog in de boom zittende asielhotemetoot zoiets zegt, dan dan betkent dat wel wat. En hij zegt nog veel meer. We quoten Tubantia:

Andries de Vries, directeur uitvoering van Futureforce, heeft moeite met de houding van enkele jonge vluchtelingen uit Eritrea in onder meer Nijverdal. Onder hen de vijf jongens die werden opgepakt die zaterdagochtend zijn opgepakt op verdenking van poging tot brandstichting in hun eigen woning, de voormalige jeugdherberg in Nijverdal.

 

De Vries is niet de enige: de directeur spreekt mede namens het personeel, zo verzekert een begeleider van Futureforce. „We proberen toe te passen wat het Nidos (de voogdij-instelling) ons meegeeft”, vertelt De Vries. „Maar als jongeren ons negeren en overal ‘nee’ op roepen, dan wordt het lastig. Ze proberen hun zin door te drijven. En als ze hun zin niet krijgen, worden ze opstandig.”

Lekker dan. Dankbaar ook. Maar wacht. Er is meer.

(tekst gaat verder na de advertentie)

De Vries is verantwoordelijk voor vier locaties met alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’ers): twee in Zwolle, een in Steenwijk en die in Nijverdal. Over de Eritrese vluchtelingen zegt hij: „Ze komen hiernaartoe met het beeld dat ze in de ultieme verzorgingsstaat terechtkomen. Dat er huisraad, een laptop, studie en werk voor ze geregeld wordt. Hoe ze aan dat beeld komen, dat mag Joost weten.

Nou goh, Andries. HOE ZOU DAT NOU KOMEN? Misschien dat de jarenlange PvdA-gestuurde grachtengordeliaanse asielindustrie er iets mee te maken heeft? Ze komen hier echt niet naartoe omdat het hier voor funasielzoekers zo’n tochtig hellegat is waar ze direct en per ommegaande weer met pek en veren uitgejaagd worden om een fatsoenlijke baan in hun eigen land te zoeken. Integendeel. Waar denk je dat die kansloze asieltsunami überhaupt vandaan komt? Eentje die in het geval van Eritrea al sinds 2014 duurt.

‘Nederland is voor hen een winnend staatslot’

Voordat u trouwens op de banken springt: verwacht niet dat dit verrassende inzicht van Andries ergens toe leidt. Welnee. De asociale gedragingen van de Eritrese gelukszoekjeugd worden in hetzelfde artikel alweer met de mantel der liefde bedekt:

De Vries vergelijkt het gevoel van jonge vluchtelingen met dat van een rouwproces: er is ongeloof, boosheid en berusting. En die emoties verschillen telkens. „Er ontstaat frustratie omdat het beeld dat ze hadden van Nederland anders blijkt te zijn dan ze gedacht hadden. Hun verwachtingspatroon is niet per se verkeerd, je mag een verwachting hebben, maar het beantwoordt niet aan de realiteit.”

 

Daar hebben ze, ook in Nijverdal, dagelijks mee te maken. „Als iemand je vertelt dat je een winnend staatslot in handen hebt, en je gaat daar vanuit, dan is de realiteit hard als je niet wint. Maar je hebt er wel mee te dealen. We proberen dat kind aan te spreken, te leren hoe hij of zij hier kan functioneren. Daar wordt ook inzet en inspanning van het kind voor gevraagd, maar dat past niet in de mindset. Zeker in het begin zie je dat die inzet er niet is.”

Nederland als staatslot, jaja. Niet eens zo’n gekke vergelijking. Je doet iedere keer weer mee in de hoop er wat mee te kunnen winnen om te onsnappen aan je miserabele loonslavenleventje, om er vervolgens achter te komen dat de jackpot gaat naar een pensionado uit Katwijk met een rijke carriere in de semi-overheid die er een huisje in Florida mee gaat kopen omdat hij ook wel eens ergens anders wil overwinteren dan Benidorm. Maar we dwalen af. In ieder geval, die mindset aanpakken, Andries, hoe gaan we dat doen?

„We proberen de waarde en het nut van school uit te leggen. Als ze dat inzien, verandert ook de mindset.”

Juist, praten en knuffelen dus. Het geijkte PvdA-recept, je kan er de klok op gelijk zetten. Gratis tip van ons voor jou voor als ze nou toevallig niet van luie reet af willen komen na je mindsetpraatje: Enkele. Reis. Terug. Opzouten. Zul je zien dat die mindset ineens heel snel verandert. Ruggengraatloze lulhannes.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation