Cremeren is het nieuwe begraven

Dood gaan we, allemaal. En dan? Hoe breien we er een eind aan? Hoe ronden we het al dan niet voltooide leven af: begraven of cremeren?

Steeds meer mensen kiezen voor dat laatste en eigenlijk is dat helemaal niet zo gek. Het past in de tijdgeest om dingen makkelijker, simpeler en efficiënter te doen. Wat ook meespeelt, is dat de nasleep van een crematie relatief veel simpeler is. Waar een graf verzorgd en onderhouden moet worden, is dat bij een crematie natuurlijk niet het geval. De urn kan worden bijgezet in een gedenkmuur of op de schoorsteenmantel. Uitstrooien is uiteraard ook een mogelijkheid.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Cremeren wordt steeds populairder

Zes op de tien mensen kiezen inmiddels voor een crematie. 63% van de mensen kiest niet meer voor een begrafenis en als je naar de trend van de laatste jaren kijkt komt daar ieder jaar één procentpunt bij. Gelukkig houdt het aanbod gelijke tred, want het aantal crematoria is de laatste jaren gestegen. Voor gemeenten is dit een flinke strop. Waar zij inkomsten haalden uit begraven (grafrechten) geldt dat voor crematies niet. Die worden vaak uitgevoerd door commerciële partijen.

Zo komen we bij nog een belangrijke reden om voor een crematie te kiezen: geld. Natuurlijk: je kunt het zo gek maken als je wilt, maar vooral door kosten achteraf is een begrafenis vaak prijziger dan een crematie. Maar wat kost een crematie? Gemiddeld betaalt men tussen de 4000 en 6000 euro, maar goedkoper is ook zeker mogelijk.

In ieder geval is duidelijk dat cremeren niet meer weg te denken is uit ons uitvaartlandschap; integendeel. Cremeren zal de komende jaren alleen nog maar populairder worden

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation