Bovengemiddelde banengroei in Groningen

groningen

Het is goed toeven in het Noorden van het land. Vooral als je op zoek bent naar werk. De economie trekt aan in de stad Groningen, waardoor de werkgelegenheid groeit. In 2014 spraken burgemeester en wethouders uit, dat ze het doel hadden om in 2019 in Groningen 137.500 banen te bieden. Dit in het kader van het economisch programma G-kwadraat. Ze lijken op de goede weg om dit doel te behalen.

Groei van werkgelegenheid in meerdere sectoren

In Groningen ligt de groei van het aantal banen op 1,5%, en dit is ruim boven het landelijk gemiddelde van 1,1%. Vorig jaar april waren er meer dan 134.000 banen, dat waren er bijna 2000 meer dan het jaar daarvoor. De groei van de werkgelegenheid is vooral te vinden in het aantal vaste banen. Voor uitzendkrachten liep de hoeveelheid banen juist terug. De sector die het hardste groeit is de ICT (hier vallen ook callcenters onder). Er zijn ook veel banen te vinden binnen het onderwijs, de handel en de horeca. Maar de werkgelegenheid binnen de overheid en de financiƫle sector is aan het afnemen. Dit is ook het geval in de gezondheidszorg en de sector vervoer.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Groei van aantal ZZP’ers

Er komen op dit moment veel nieuwe bedrijven bij. Er zijn steeds meer mensen die voor zichzelf beginnen en deze trend is ook in Groningen waar te nemen. De stad is dan ook een magneet voor jonge, startende bedrijven. Afgelopen jaar was de groei 3,1% hoger dan het jaar daarvoor en kwamen er 16.000 nieuwe bedrijven bij. Daarbij komt dat het aantal faillissementen sterk daalde. De verwachting is dat de vraag naar arbeid zal blijven toenemen. Dit geldt voor zowel zelfstandigen als voor werknemers.

Werkzoeken in Groningen

Wie nu op zoek naar werk is, kan in Groningen waarschijnlijk sneller aan de slag dan in de Randstad. Groningen doet veel moeite om de kenniseconomie te stimuleren. Het profileert zich als internationale kennisstad en een knooppunt van innovatie. Een goede reden om je aandacht eens naar het Noorden van het land te verleggen. Ben je op zoek naar werk? Klik hier voor leuke vacatures. Maar misschien wil je nog heroverwegen. Want als je werkt in Groningen, zal je er ook moeten gaan wonen. En blijkbaar gelden in deze stad wat meer regeltjes dan in andere delen van ons land. Wie weet is wonen in Groningen wel niet zo leuk als werken.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation