Trump zegt: ‘Fuck you, klimaatakkoord van Parijs’

De vinger van Trump

Trump, geniaal of gek? Dat mogen historici later uitvechten, maar voorlopig is de man hard bezig alles wat Obama heeft opgebouwd in een recordtempo te slopen. Behalve dan die muur die Obama toch al aan het bouwen was. De Amerikaanse website Axios meldt dat het van twee verschillende bronnen heeft vernomen dat President Trump klaar is om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Nadat hij vorige week al tweette dat hij deze week zijn beslissing zou maken lijkt hij het dus gedaan te hebben. Axios meldt dat details nog worden uitgewerkt door een klein team, maar dat het terugtrekken zeker is. Het enige waar nog wel over besloten moet worden of het een formele volledige terugtrekking wordt van het Akkoord van Parijs (kan drie jaar duren) of een terugtrekking uit het onderliggende klimaatverdrag van de VN, wat sneller zou zijn maar ook veel radicaler. Trump heeft zijn beslissing genomen nadat 22 Republikeinse senatoren een brief hadden gestuurd om hierop aan te dringen.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Als dit inderdaad zijn doorgang vindt zouden de VS naast Syrië en Nicaragua de enige drie landen ter wereld zijn die zich niet opstellen achter het akkoord. En terecht uiteraard, want als we ondertussen iets geleerd hebben is dat wetenschappers nog steeds niet 100% duidelijk hebben hoe het klimaat precies werkt en hoe het ene het andere beïnvloedt. Het klimaatakkoord van Parijs staat vol met maatregelen die scheppen met kosten maar waarvan het effect verre van duidelijk is.

We kunnen niet wachten op de meltdown die zich gaat voltrekken in de comments bij Joop.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation