346 aardbevingen in één week bij Yellowstone – Wetenschappers vrezen uitbarsting

Yellowstone

Eén keer in de zoveel tijd komt het weer terug in het nieuws: een mogelijke uitbarsting van de supervulkaan in Yellowstone Park. Meestal als clickbait. Maar nu lijkt er echt iets interessants te gebeuren. Tenminste, als je een uitbarsting die de potentie heeft om de gehele mensheid uit te roeien interessant vindt. Meestal zijn dit soort berichten voer voor complotfanaten, maar zoals we wel vaker hier op Nieuwspraak zeggen: het is geen complot als het waar is.

Een zwerm van (op moment van schijven) in totaal 346 aardbevingen in het gebied rond Yellowstone geven aan dat de druk daar enorm aan het opbouwen is. De grootste aardbeving was afgelopen donderdag, toen een 4.4 de regio trof. Dat is de zwaarste aardbeving in drie jaar tijd. Dat op zichzelf is nog niet zo heel gek. Maar de massale zwerm van kleinere schokken baart wetenschappers zorgen.

(tekst gaat verder na de advertentie)

Tel daarbij op dat een magmareservoir onder het park twee keer zo groot is als tot nu toe gedacht en je hebt de poppen aan het dansen. In totaal zit er voor 11 Grand Canyons aan magma verstopt onder de grond van Yellowstone. Wetenschappers gaan er vanuit dat er een kans is van 10% dat de supervulkaan deze eeuw uitbarst, en dat was de verwachting voordat deze zwerm bekend werd. Geoloog Dutchsinse voorspelt trouwens dat er weer een nieuwe zwerm aankomt, maar dat een uitbarsting voorlopig niet aan de orde is.  Trouwens, onder Nederland zit ook een supervulkaan. Weliswaar slapend, maar je weet maar nooit.

Aan de andere kant: als Yellowstone uitbarst zorgt dat hoogstwaarschijnlijk voor een soort nucleaire winter waardoor de globale temperatuur daalt dus dan zijn we ook van klimaatgeneuzel af.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation