Overlijden. En dan?

Dood gaan we, allemaal. Tenminste. Tot de wetenschap er wat op vindt natuurlijk. Maar zover is het nog niet. Dus tot die tijd moeten we zorgen dat we er klaar voor zijn. Er zijn twee dingen waar je je op kan voorbereiden: je eigen overlijden, en dat van een ander.

Maak je wensen kenbaar

Tenzij je wil dat iedereen echt verdrietig als je gaat, zorg je ervoor dat je alles zo goed mogelijk geregeld achterlaat. met een klein beetje moeite en voorbereiding kunnen je nabestaanden zich focussen op wat er echt toe doet: rouwen. Maak het ze zo makkelijk mogelijk in die moeilijke dagen. Dat kun je doen door een aantal voorbereidingen te treffen:

(tekst gaat verder na de advertentie)

  • Zorg dat je een goede verzekering afsluit, of dat je voldoende geld achter de hand hebt om je begrafenis te betalen. Niets is zo vervelend dan je nabestaanden op te zadelen met een gigantische rekening of als het tegenzit: schulden.
  • Zorg ervoor dat je je wensen kenbaar maakt. Je nabestaanden hebben het al moeilijk genoeg. Zorg dat je wensen kenbaar zijn. Praat erover, of als dat te confronterend is: schrijf een brief, of laat bijvoorbeeld een document achter op je computer dat heet ‘openen na overlijden’. Als er maar instaat wat je kwijt wil en zorg dat ze het kunnen vinden. Het klinkt een beetje raar in dit aspect, maar: ontzorg ze.
  • Laat ook vooral weten wat je niet wil. Minstens zo belangrijk, maar het wordt vaak over het hoofd gezien.
  • Inkoppertje misschien, maar denk ook aan je uitvaart. Wil je begraven worden, of gecremeerd? En wil je dan bijgezet worden in een urnenmuur, verstrooid worden of wil je misschien je as bewaren in een assieraad voor je dierbaren?
  • Last bot not least: denk aan je donorcodicil. Wil je orgaandonor zijn of niet? Waar je eerst actief moest registreren voor orgaandonorschap is dat dankzij een recente wetswijziging omgedraaid. Iedereen is orgaandonor tenzij je aangeeft dat je het niet wil. Denk daar op tijd over na, want je nabestaanden kunnen die keuze niet voor je maken.

Kortom, voorbereiding en communicatie zijn enorm belangrijk om het je nabestaanden zo ‘makkelijk’ mogelijk te maken. Het is misschien niet altijd even makkelijk, maar het is echt de moeite waard.

(Reacties onder de advertentie)Join the Conversation