In 2013(!!) al kamervragen over Altrecht Aventurijn na topic op Nieuwspraak. Politiek deed NIETS

Michael Panhuis. Klootzak.

Veel mensen hadden tot afgelopen week nog nooit gehoord van het bestaan van de Altrecht Aventurijn kliniek in Den Dolder gehoord. Totdat losgeslagen volidioot Michael Panhuizen met zijn moordzieke oversekste brein begon te denken en de weerloze Anne Faber bruut vermoordde. En tot Michael opgepakt werd had bijna niemand enig idee van de walgelijke cultuur in de psychiatrische kliniek. Bijna niemand, want de PvdA wist ervan. En de VVD. En de hele Tweede Kamer.

in 2013 plaatsten wij namelijk een ingezonden brief van een anonieme medewerker van Altrecht in het topic Schokkende lezerspost: TBS-klinieken verdienen goud geld aan TBS’ers, andere patiënten creperen waarin we de volgende vernietigende quotes konden optekenen over de TBS-afdeling van de Altrecht Aventurijn kliniek:

Vele cliënten met een TBS-maatregel volgen één dramatherapietje per week en een groepsgesprek per dag van een half uur, alwaar men doorgaans meer de mond dichthoudt dan dat er iets nuttigs uitkomt. Wat ze de rest van de dag doen? Velen hebben zowat alle vrijheden en gaan dus lekker de stad in. Biertje drinken, blowtje roken en een beetje dealen. Wat eraan gedaan wordt? Niks. Doorgaans heeft de begeleiding de hoop opgegeven en vindt de situatie uitzichtloos. Ik geef ze daar an sich geen ongelijk in. De meesten zullen ook nooit meer zelfstandig kunnen wonen. Maar de keerzijde is: ze hebben wel een TBS-maatregel en dat is niet voor niks. Velen hebben berovingen, verkrachtingen, zedemisdrijven of poging tot doodslag op hun geweten. Het recidivecijfer is daarnaast erg hoog bij ons. Maar dat schijnt met betrekking tot de vrijheden niets te maken te hebben.

Hallo, klinkt dat niet bekend? Niet alleen bij de TBS-afdeling ging het zo, maar ook bij de afdeling van Michael Panhuis. Nog wat quotes:

Ze mogen gewoon de stad in en het gebruik van middelen wordt uit wanhoop maar gedoogd. Ik heb intern diverse malen aangegeven dat ik mij erg zorgen maak om de huidige situatie. Mijn leidinggevenden en collegae zijn het doorgaans met mij eens maar weten ook niet hoe nu verder.

Onlangs ging ik op werkbezoek op een afdeling waar mensen langdurig zijn opgenomen vanwege een psychiatrisch ziektebeeld. Sommige zaten er zelfs al tientallen jaren. Deze mensen kozen er niet voor om ziek te zijn en het gros had een blanco strafblad. Aldaar liepen begeleiders rond die keihard aan het werk waren vanwege de onderbezetting. (..) De mensen die daar zijn opgenomen vanwege hun ziekte leiden een leven als een kasplantje, van de maatschappij vervreemd. Het enige waar ze nog naar uitkijken is het kopje koffie en hun sigaretje. Maar sommige hebben dáár zelfs geen geld meer voor. En waar wil de overheid nou het hardst gaan bezuinigen? Nee, niet op afdelingen waar ik werkzaam ben maar op die afdelingen die juist geld er bij zouden moeten krijgen.

En daar zit dus mijn allergrootste frustratie. Terwijl een stel TBS’ers de hele dag leven als god in Frankrijk kwijnen een eindje verderop mensen weg in pure eenzaamheid en wanhoop. Het enige contact wat ze hebben is een paar keer per dag met de begeleiders en voor de rest komt het meeste geluid dat ze horen op een dag van de stemmen in hun hoofd die ze voor alles en nog wat uitmaken. Maarja. TBS’ers leveren nog altijd het meeste geld voor instellingen op dus daar wordt niet op bezuinigd.

Dus daar heeft u het. Michael Panhuis was dan wel geen TBS’er, maar zat daar wel op een gelijksoortige afdeling voor zijn ‘resocialisatie’. Het gaat dus weer puur en alleen om de centen. En daar is Michael Panhuis dus ook een gevolg van. Wat nog erger is? Zoals gezegd weet de politiek weet er al heel lang van. Na de ingezonden brief volgenden er Kamervragen, zoals we beschreven in het topic Nieuwspraak Politiek: Kamervragen Marcouch na tbs-topic, waarin we ook al de vragen voor Ivo Opstelten beantwoordden.

En wat bleek uit de echte antwoorden van Opa Ivo? We zaten er niet zo heel ver naast. Het klopte allemaal niet, het was echt niet zo, de TBS’ers en gestoorde criminelen hadden echt geen vrijheden die ze niet hoorden te hebben en het was allemaal tiptop geregeld. U hoeft nergens bang voor te zijn kutburger, ga maar lekker slapen. Totdat je wakker wordt en er zo’n kloteklapper in je slaapkamer staat met een groot mes.

Ondertussen is Anne Faber nu een gruwelijke dood gestorven en gaat idioot Michael Panhuis gewoon over een tijdje weer een TBS-kliniek in. Reken er maar op dat we hem over een jaartje of acht weer in het nieuws zien. Want hij verdient natuurlijk wel een zesde, zevende en achtste kans. De verantwoordelijke politici wisten er toen van, ze weten er nu van en in de toekomst gaan ze er ook van weten. Want als de ‘zorg’ voor criminele gestoorden uitbesteed wordt aan instellingen die er hun verdienmodel van maken komt er om de zoveel tijd wel weer een nieuwe Anne.

Onze suggestie: spuit 20 kilometer uit de kust een eiland op en laat die criminelen daar maar behandeld worden. Dan voorkomen we een hele hoop Anne’s in de toekomst…Vrijheid van Meningsuiting. Gebruik 'm goed.