6 redenen om wél alcohol te drinken

Een wijntje of een biertje? Gezellig. Maar het aantal moralisten dat tegenwoordig als een veganist je de alcohol uit handen probeert te praten stijgt met de minuut. Anti-alcohol pleidooien en prijsstijgingen om het gebruik van alcohol te ontmoedigen zijn aan de orde van de dag. Mocht je weer eens tegen zo agressieve geheelonthouder aanlopen dan geven wij je alvast zes argumenten om ze omver te blazen in de eerstvolgende zinloze discussie

1. We drinken meer dan ooit

“Sinds 1960 zijn wij Nederlanders bijna drie keer zo veel gaan drinken. Om precies te zijn tanken we nu 7,5 liter pure alcohol per persoon per jaar weg in plaats van 2,6 liter in 1960.” Aldus René Kahn, hoogleraar psychiatrie. En is dat erg? Welnee. U bent er nog en wij zijn er nog. De Nederlandse bevolking is sinds 1960 gigantisch gegroeid (en daar zal dronken seks een aardige rol in hebben gespeeld). Nederland is één van de weinige goed presterende landen in Europa. We worden ouder dan ooit. Dus die alcohol is helemaal zo slecht nog niet.

2. Drank is nog altijd beter dan drugs

Als je moet kiezen tussen een shot heroïne iedere avond, of een glaasje whisky voor het slapen gaan. Wat kies je dan? Juist, een glaasje whisky. Want van iedere avond een shot heroïne wordt je vanzelf een crackhoer (m/v), van een glaasje whisky niet.

3. Feestjes zijn veel gezelliger mét alcohol

Feit: dat feestje waar je de discussie aan het houden bent met die zurige, betweterige tante die haar anti-alcoholpraatjes in je gezicht smijt zoals een antiglobalist molotovcocktails richting de politie is veel beter te verdragen met een paar biertjes achter je kiezen.

4. Alcohol is gezond

Te veel alcohol is ongezond. Maar dat is met alles waar je teveel van hebt. Echter, alcohol doet ook heel veel goede dingen. Antioxidanten in bier en wijn beschermen je tegen hart- en vaatziekten. Ook bevordert het de aanmaak van goed cholesterol. Bloedplaatjes klonteren minder snel, waardoor er minder kans is op stolsels. Kortom: topspul. Maar nogmaals: niet te veel!

5. Het is gewoon lekker

Ken je dat? Dat euforische welhaast orgastische gevoel dat je hebt als je net die ene geniale whisky ontdekt of bij een lekkere stamppot precies het goede herfstbokje soldaat maakt? Of gewoon een lekker koud opdrinkpilsje na een dag hard werken. Of een goed babbelwijntje voor ‘s avonds op de bank. Juist.

6. Drank kan heel goedkoop zijn

Je moet geen biertje of shotje op een festival halen, want dan kun je direct een bedrag aftikken waar je eng van wordt. Maar wie een beetje slim inkoopt kan online heel goedkoop aan zijn favoriete alcoholische versnaperingen komen. Bij Drankdozijn bijvoorbeeld. Gewoon even prijsjes vergelijken, op die bestelknop rammen en voordat je het weet staat het bij je voordeur. Simpeler kan het niet.

Proost!

 Vrijheid van Meningsuiting. Gebruik 'm goed.