Nieuw: hipsterpiet en glutenpiet

hipsterpiet

Uhm. Ja. Sinterklaas is natuurlijk alweer bijna in het land en het is ook alweer te lang stil op pietengebied. Van Quinsy Gario heeft niemand de afgelopen tijd nog wat gehoord dus ofwel zijn subsidie is op ofwel een pietencommando heeft ‘m ergens in de zomer naar Madrid ontvoerd. Sylvana heeft zich er ook al een tijdje niet over uitgesproken en eigenlijk is de hele antipiet-community gelukkig vrij stil. Maar dat zal wel weer stilte voor de storm zijn.

In Arnhem hebben ze in ieder geval iets verzonnen wat een in eerste instantie een dappere poging tot een gulden middenweg was en uiteindelijk qua uitvoering… Tsja. Stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz heeft nu iets verzonnen wat iedereen stom vindt. Welkom, hipsterpiet. Hier gaat echt iedereen over vallen. Pro-zwarte pieters omdat hij niet zwart genoeg is en ineens een hipsterbaard heeft (we missen nog een moeilijke bril) en anti-zwarte pieters omdat hij toch nog te zwart is. Hipsters gaan er over zaniken omdat hij geen moeilijke bril heeft en Spanjaarden gaan er over vallen omdat hij Spaanse trekjes heeft. De redenatie hierachter:

Met de toevoeging van Hipsterpiet beoogt het comité de sinterklaastraditie zowel te behouden als te vernieuwen. ,,Je kunt hem ook Spaanse piet noemen’’, zegt bestuurslid Harro de Jong. ,,Met zijn donkere gelaat, snor en baard heeft hij onmiskenbaar Spaanse trekjes en is hij onherkenbaar voor kinderen. Daarmee past hij heel goed bij Sinterklaas.’’

Nouja, het is geen stroopwafelpiet en daar valt ook wat voor te zeggen.

Maar het kan gekker. In Gouda hebben ze een glutenpiet:

De glutenvrije Zwarte Piet in Gouda is een initiatief van Monique Steevens. De moeder van twee kinderen met glutenintolerantie vervulde deze rol vorig jaar zelf bij de intocht in Zwolle. ,,Het viel zo in de smaak dat in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging is besloten in meer gemeenten een glutenvrije Zwarte Piet te laten meelopen. Gouda is een van de eerste steden in Nederland die zich hiervoor aanmeldde.”

Welja, waarom ook niet. Iedereen een eigen piet! Is er ook geen gezanik meer en is iedereen blij. Wij hebben nog wel wat suggesties hoor. De #metoo-piet bijvoorbeeld. Of de Belastingpiet. De diversiteitspiet. De LHBGTpiet en de Europapiet. En niet te vergeten de genderneutrale piet.

En het erge is: geef het een jaar of twee en deze pieten bestaan echt. Wat een land, wat een mensen.Vrijheid van Meningsuiting. Gebruik 'm goed.