Een eigen huis kopen wordt steeds moeilijker voor starters

Dat de spanning op de Nederlandse woningmarkt soms te snijden is, dat weten we allemaal wel. Zowel de stijgende woningprijzen als de langzame heropleving van de hypothecaire rente maken het voor starters dan ook een stuk moeilijker. Moeilijker en soms zelfs onmogelijk, althans in bepaalde Nederlandse (grootstedelijke) regio’s.

Oorzaken waarom een huis kopen steeds moeilijker wordt

De belangrijkste oorzaak van de aangehaalde moeilijkheidsgraad is natuurlijk de stijgende woningprijs en de hieraan vasthangende gevolgen. In de eerste plaats denken we dan aan kapitaalkrachtige ondernemers die gebouwen opkopen om te verhuren, maar tevens kunnen welvoorziene particulieren ook een te duchten concurrent worden. Enerzijds kunnen we dat bekritiseren en aanhalen dat zij de prijzen op de woningmarkt mee de hoogte induwen, maar anderzijds moeten we dat ook relativeren en aanhalen dat zij de prijzen op de huurmarkt temperen en alsnog betaalbare alternatieven aanbieden. Dat we naast frustratie ook dankbaarheid mogen voelen, dat moeten we zeker durven stellen. De overheid zet niet voor niets maximaal in op het stimuleren van betaalbare huurwoningen.

Wat de toekomst betreft: de prijzen op de woningmarkt zullen naar alle waarschijnlijkheid blijven stijgen, ook buiten de (rand van de) grootsteden. Hiernaast merken we ook op dat de aangescherpte leennormen van banken ook vooral de starter treft, waarbij de langzaam klimmende hypotheekrente natuurlijk extra druk op de woningmarkt plaatst. Zo merken we bijvoorbeeld dat het aantal verkochte woningen van minder dan 200.000 euro  in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, jaarlijks enorm afneemt (respectievelijk -70, -40 en -30 %).

Enkele tips voor starters

Als starter toch nog je droomhuis kunnen verzilveren? We geven alvast enkele tips om toch nog vat te krijgen op de verkoper en de banken.

Om te beginnen dien je goed voorbereid te zijn: weet wat je wil en weet exact hoeveel je hiervoor bij elkaar kan sparen. Als het puntje bij het paaltje komt, dan zullen zowel de bank als de verkoper minder terughoudend zijn indien er zowel zekerheid als een fikse bijeen gespaarde som aan te bieden valt.

Voorts is het heus geen schande om een spaarcentje te lenen bij je ouders of grootouders, vaak zal je merken dat ze staan te springen om je bij te spijkeren. Hebben ze geen heuse spaarboek? Dan kunnen ze zich mogelijks ook (gedeeltelijk) borg stellen. Zo heeft de bank een grotere zekerheid dat het z’n geld terug zal zien en zullen ze minder moeilijk doen bij het toekennen van een lening. Weet trouwens dat heel wat gemeenten speciale startersleningen beschikbaar hebben. Informeer dan ook steeds eerst naar de mogelijkheden bij je eigen gemeente of raadpleeg het Simuleringsfonds Volkshuisvesting .

Ga uiteraard ook enkel deals aan die je ook effectief financieel aankan. Ga steeds de betaalbaarheid na in een worstcasescenario, bijvoorbeeld wanneer één van beide partners zonder loon komt te vallen. Durf ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Wanneer je zelf gaat bijklussen kan je de prijzen temperen. Ook de locatie speelt een rol bij betaalbaarheid: kies ervoor om buiten de grote steden te wonen en kies voor die buurten die in de nabije toekomst zullen floreren, maar nu nog steeds betaalbaar zijn.

Als laatste tip willen we nog meegeven dat het zeker geen kwaad kan om ook een aankoopmakelaar te contacteren. Een aankoopmakelaar is immers perfect op de hoogte van de markt en alles eromheen, waardoor hij hier zonder terughoudendheid op in kan spelen. Mogelijks kan hij ook trachten de prijs te matigen en een lucratievere deal met de bank uit de wacht te slepen. Informeer minstens vooraf eens naar de mogelijkheden die de makelaar biedt, nadien kan je nog steeds beslissen om er al dan niet mee in zee te gaan.Vrijheid van Meningsuiting. Gebruik 'm goed.