De belastingdienst: uw geld is niet veilig, en uw privacy ook niet

0
16
belastingdienst
Door Bic - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, Link

Leuker kunnen ze het niet maken, en veiliger kennelijk ook niet. Dat is zo’n beetje de tendens van de uitzending van Zembla op NPO 2 vanavond. Dat programma heeft namelijk documenten in handen gekregen waaruit blijkt de gegevens van zo’n elf miljoen (11.000.000 dus, hoe krijg je het voor elkaar) en twee miljoen (2.000.000) bedrijven niet goed beveiligd was en dus ook mogelijkerwijs in verkeerde handen is gekomen. Dit zou volgens Zembla zelfs ‘met gemak’ gebeurd kunnen zijn.

Wat nog erger is: de leiding van de belastingdienst was al sinds maart 2015 al op de hoogte van deze situatie maar deed vervolgens helemaal niets. Herhaaldelijk werd er gewaarschuwd voor het beveiligingslek maar zelfs toen is er geen actie ondernomen of (waarschijnlijker als je de historie van overheid en ICT er even bij pakt) kon men geen actie ondernemen. We quoten:

De Belastingdienst is hiervoor in maart 2015 al gewaarschuwd. Dat verklaren bronnen (tot op directieniveau) onder ede in ZEMBLA. Maar met die waarschuwing is niets gedaan. Eén jaar later, in maart 2016, concludeert ook de Auditdienst Rijk (ADR) in een rapport dat deze beveiligingsmaatregelen “niet geëffectueerd zijn”.

Het is misschien een cliché, maar die ambtenaren deden dus van uw geld helemaal niets. Wat ze wel deden? Megacontroles en razzia’s houden op ’s lands wegen om als een bende struikrovers nog meer centjes bij elkaar te schrapen. Gelukkig zit staatssecretaris Wiebes er bovenop. Ohnee. Hij geeft geen duidelijk antwoord op de vraag of de beveiliging inmiddels wel op orde is. Best wel een dingetje voor een instantie die jaarlijks vrolijk al je financiële gegevens al vooraf op je aangifte aanvult.

Belastingdienst: ‘Er is helemaal niets aan de hand’

Maar gelukkig. Volgens de belastingdienst zelf is er helemaal niets aan de hand. Een zegsman zegt:

“We houden ons aan de wet bescherming persoonsgegevens. Onafhankelijke, externe partijen zien daar op toe”

Onafhankelijke externe partijen als Zembla zeker? Anyway. De usual supsects (Omtzigt en een handjevol andere kamerleden) zijn boos, er komt een debat, Wiebes en de De Dijs zeggen sorry en gaan nog meer belastinggeld tegen de hopeloos falende belastingdienst aangooien in de hoop dat er ooit nog iets goed gaat en u mag gewoon aftikken. Van iedere cent die u ontvangt ofdanwel uitgeeft pikt de overheid zijn graantje mee.

Ideetje: zullen we gewoon eens allemaal stoppen met betalen tot ze de boel op orde hebben daar?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here