Hotelovernachting in Twente? De politie weet ervan

2
14

De onbedwingbare honger van de overheid naar data kent kennelijk geen grenzen. De politie wil tegenwoordig zelfs al weten wie er in welke hotels logeert. Echt waar? Echt waar. Via Tubantia: ‘Bij Van der Valk in Hengelo heeft de nachtportier al jaren tot taak om rond 04.00 uur het complete gastenregister door te mailen naar de politie. Dat kwam aan het licht bij een strafzaak in de rechtbank in Almelo. Rechters en de advocaat reageerden verbaasd.’ En terecht! Naast dat de politie het werkelijk geen ene moer aangaat wie er toevallig eens een hotelletje pakt, is vooral de nonchalance bij zowel hotels als de politie stuitend. Het totale gebrek aan respect voor privacy is werkelijk tenenkrommend: ‘Volgens politiewoordvoerster Sandra Tiethof loopt de politie de lijsten niet zo maar door om te kijken wie er op voor komen. „We doen er niets mee”, zegt ze. „Tenzij er een gericht onderzoek loopt.” Nou, Sandra Tiethof, als de politie dan toch helemaal niets doet met die lijsten, kun je ze net zo goed opvragen als je wel naar iemand opzoek bent. Is net iets fijner voor de privacy van de rest van de gasten die niets verkeerd hebben gedaan maar toch maanden of jaren in een politiedatabase blijven staan.

 Maar wacht. Ze doen er wel wat mee: ‘Een andere woordvoerder zei echter eerder dat de politie in Hengelo en Enschede op de lijsten ook ‘steekproefsgewijs controleert’. De politie kan niet zeggen hoe lang de lijsten bewaard blijven.’ Dus, daar heb je het. Privacy? Even lekker ongezien overnachten in ene hotelletje? Fuck die shit, de politie kijkt gewoon met je mee. Net zoals tijdens de (trein)reis er naar toe trouwens, want in parkeer- en ov-chipaartdata wroeten de digitale speurneuzen ook al. En we staan er bij en kijken er naar. Het is 2015, welkom in 1984.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here