Bizar: GroenLinks wil het woord ‘snel’ uit ‘snelweg’ hebben

0
11

‘Nieuwspraak’, kent u die term? Naast de naam van uw favoriete nieuwsblog is het dus een door George Orwell bedachte term uit zijn boek ‘1984’. En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, dames en heren politici: dat was een waarschuwing, geen handleiding. Voor de letterlijke betekenis pakken we de wiki er even bij:

. Het is een taal die wordt gecreëerd en gecontroleerd door de totalitaire staat als een instrument om de vrijheid van gedachten en concepten die een bedreiging voor het regime vormen (zoals vrijheid, zelfexpressie, individualiteit, en vrede) te beperken. Elke vorm van denken die zou kunnen afwijken van de concepten van de partij wordt beschouwd als thoughtcrime (gedachtemisdaad).

(…) De taal volgt grotendeels dezelfde grammaticale regels als Engels, maar heeft een veel beperktere en voortdurend veranderende vocabulaire. Synoniemen of antoniemen worden, net als ongewenste concepten, uitgeroeid, zodat men alleen nog maar politiek correcte dingen kan zeggen, doordat men eenvoudigweg de woorden niet heeft om dingen te zeggen of zelfs maar te denken die het regime onwelgevallig zijn.

Klinkt creepy, niet? Alles wat de partij niet leuk meer vindt om te horen wordt verboden. Bevalt een woord niet? Verbieden. Andere mening? Mag niet. Verboden. Alleen politiek correcte dingen mag je zeggen. Goed, hou dat concept even vast.

Gaan we nu naar de Telegraaf van gisteren, waar de hippies van GroenLinks het voor elkaar krijgen om het volgende uit hun mond te krijgen:

Twee partijen, ChristenUnie en GroenLinks, willen tornen aan de maximumsnelheid. ChristenUnie wil af van 130 kilometer per uur. GroenLinks wil het woord ‘snel’ uit snelweg halen door extreme wijzigingen. De milieupartij vindt dat automobilisten voortaan 80 kilometer per uur moeten rijden waar nu 100 gereden mag worden. Bovendien zouden alle binnensteden moeten worden omgetoverd tot 30-kmzones.

Concept niet welgevallig? Dan verbieden we het woord gewoon. Hoe krijg je het verzonnen. De wereld staat in brand en GroenLinks wil een woord verbieden. En denk er aan mensen, het begint met het verbieden van woorden en dan hobbelt de rest er achteraan. Hou dat in gedachten, op 15 maart.

Update: GroenLinks zegt: fakenews van de Telegraaf. Je kunt ook helemaal niemand meer vertrouwen tegenwoordig

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here