Goh. EU geeft asielzoekers zonder status credit cards met 500 euro per maand

1
25

Met zo’n titel als hierboven zien we de kritiek van mijlenver aankomen. Heb je weer zo’n guurrechts blog dat fakenews verspreidt over illegalen, de EU en inspeelt op de onderbuik van de FVD-stemmers. Maar, lieve mensen, het is geen fakenews als het waar is. En wie kan dat beter bevestigen dan de EU zelf?

Op 7 november 2018 alweer stelde parlementariër Mario Borghezio, als lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken en van de Commissie verzoekschriften, de volgende vragen:

Ik begrijp dat een organisatie genaamd Humanity Ventures is opgericht, in samenwerking tussen George Soros en MasterCard: het doel is om USD 500 miljoen te verstrekken aan migranten in Europa en, zoals vermeld op de MasterCard-website, het project heeft als doel ‘het katalyseren en versnellen van de economische en sociale ontwikkeling van kwetsbare gemeenschappen overal ter wereld, met name vluchtelingen en migranten ‘.

 

Kroatische politie-bronnen stellen dat prepaid MasterCards illegaal worden uitgedeeld aan migranten die de Balkan doorkruisen; deze kaarten hebben geen naam maar zijn gemarkeerd met de acroniemen van de UNHCR en de EU, samen met een gestempeld nummer.

 

Het is ook de moeite waard om nota te nemen van de samenwerking tussen MasterCard en Mercy Corps, een andere grote Amerikaanse filantropische organisatie die pre-paid kaarten distribueert naar vluchtelingen in Griekenland en Servië, met behulp van een niet-contant betaalsysteem voor diegenen die hun toevlucht zoeken in Europa.

 

1. Wie laadt deze kaarten opnieuw op voor illegale immigranten: MasterCard, Soros of het VN-vluchtelingenbureau?

2.Van welke rekeningen en geldautomaten is het geld opgenomen, wat is het plafond en wordt er een overzicht van de banktransacties bijgehouden?

3. Wat is de rol van de EU?

Goeie vragen, dunkt ons. En ook niet zo moeilijk te beantwoorden. Desondanks en geheel onder de radar heeft de EU behaagd om pas op 12 februari antwoord te geven en pas nadat er niet minder dan zes afzonderlijke vragen over waren gesteld. Het antwoord was ook zo weggemoffeld en weggestopt dat we het bijna over het hoofd hadden gezien. Maar hier is commissaris Dimitris Avramopoulos met het verlossende antwoord:

De Europese Commissie financiert haar humanitaire partners om contante hulpprogramma’s uit te voeren in verschillende landen, waaronder Turkije, Jordanië, Libanon en Griekenland, waarbij de meeste begunstigden ontheemd zijn vanwege de burgeroorlog in Syrië.

 

In Griekenland wordt humanitaire contante bijstand geboden in de vorm van voorafbetaalde geldkaarten aan in aanmerking komende asielzoekers en personen die internationale bescherming genieten, in beginsel voor een maximumperiode van zes maanden, zoals uiteengezet door het Griekse ministerie voor migratiebeleid, dat centraal coördineert het programma. De Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) voert het programma uit in samenwerking met twee andere internationale humanitaire organisaties (Catholic Relief Service en de Internationale Federatie van het Rode Kruis).

 

Overeenkomstig de EU-wetgeving (1) zorgt het programma ervoor dat asielzoekers op een waardige, wettelijke en efficiënte manier worden voorzien van materiële opvangvoorzieningen om aan hun basisbehoeften te voldoen.

 

Meer dan 90 000 begunstigden hebben contante bijstand ontvangen in het kader van dit programma en ontvangen een vooraf vastgestelde limiet per maand, die wordt vastgesteld in overeenstemming met de samenstelling van elk gezin en afgestemd op het Griekse sociale solidariteitsinkomen. Kaarten kunnen alleen rechtstreeks worden geladen door UNHCR en hun uitvoerende partners.

 

Gedurende de programmaperiode 2016-2018 heeft de Commissie ongeveer 122 miljoen EUR uitgetrokken voor multipurpose contante bijstand aan begunstigden in Griekenland. De kaarten bevatten een nummer dat verwijst naar de identiteit van de begunstigde die is ingeschreven voor het programma. De identiteit van de kaarthouder wordt maandelijks geverifieerd door middel van een fysieke controle. Kaarten worden geannuleerd als misbruik of verkeerde identiteit wordt gedetecteerd. Kaarten kunnen alleen in Griekenland worden gebruikt.

En die vooraf ingestelde limiet is dus 500 euro per maand. Kortom, het maakt niet uit waar je vandaan komt: als je in één van bovenstaande landen zit komt de gratisgeldmachine van de EU gewoon jouw kant op! Hoef je niets voor te doen. Of je nou ontheemdiër uit Syrië bent vanwege de oorlog, of financieel vluchteling uit de Congo; of als je zoals vorige week een in Hongarije opgepakte ISIS-onthoofder bent: het maakt allemaal niet uit.

Uw geld is hun geld. Kom op mensen. Niet zo klagen. Beetje solidair zijn.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here