Nieuwste voedelcrisis: Afrikaanse varkenspest decimeert wereldwijde varkenspopulatie, prijzen schieten omhoog

1
27
Duur vlees wegens afrikaanse varkenspest

Nu dit weer. Alles wordt duurder, de salarissen stijgen minder hard dan de inflatie, BTW omhoog en nu worden ook nog eens de ham- en speklapjes duurder wegens een snel om zich heen grijpend Afrikaanse varkenspest-epidemie. En dat terwijl er net lekker BBQ-weer aankomt. In augustus vorig jaar weden de eerste gevallen in China gemeld en sindsdien heeft het zich uitgebreid naar omliggende landen zoals Cambodja en Vietnam.

Nu denk u: ‘Dat is best wel ver van mijn bed, lekker boeiend‘, maar dat is iets te makkelijk gedacht. Afrikaanse varkenspest (oftewel AVP) is nogal besmettelijk en de overgrote meerderheid van de varkens die het krijgt, sterft. In augustus vorig jaar zijn er officieel 116 gevallen gemeld en hoewel dat niet veel lijkt, zeggen andere cijfers iets meer. China heeft namelijk de grootste varkenspopulatie ter wereld en consumeert ook het meeste varkens. In januari was de varkenspopulatie ten opzichte van vorig jaar 13% kleiner. Dat betekent dus een inkrimping van 56 miljoen varkens. En we eten allemaal dat cijfers uit China niet te vertrouwen zijn, dus je kunt er rustig minimaal 25% bij optellen.

Dit is het punt waarop u zich afvraagt: ‘Dat is allemaal goed en wel, maar wat betekent dat voor mijn schnitzels en saucijzenworstjes?’. Nou, dat is best een makkelijk te beantwoorden vraag. Alle handel is tegenwoordig wereldwijd en dat geldt voor vlees net zo. In China en de omringende landen bestaat driekwart van de vleesconsumptie uit varkensvlees. En economisch gezien is het zo dat minder aanbod bij gelijkblijvende consumptie lijdt tot een stijgende prijs. Wereldwijd. Want als China minder vlees produceert, halen ze het gewoon ergens anders. De afgelopen weken zijn de prijzen van varkensvlees wereldwijd met 50% procent gestegen.

Dus bovenop alle prijsverhogingen van de laatste tijd kunt u er op rekenen dan binnen afzienbare tijd de gestegen prijzen door fabrikanten worden doorberekend aan de consument. Alles waar varkensvlees in gaat zitten wordt de komende tijd duurder. Ons advies: geniet nog maar van de beenhammetjes en spareribs zolang het nog kan zonder dat u er een tweede hypotheek voor hoeft af te sluiten. Het enige positieve dat we aan deze hele affaire kunnen bedenken is dat er in ieder geval geen oude opaatjes meer in elkaar worden geslagen door salafistische jihadmoslims omdat ze een broodje ham eten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here