Overweeg je om als zzp’er aan de slag te gaan in jouw vakgebied? Dan komt er nogal wat op je af. Als zelfstandig ondernemer krijg je namelijk te maken met allerlei zaken. Zo moet je je bijvoorbeeld inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moet je zorgen voor een correcte boekhouding. Met name dit laatste onderdeel jaagt veel zzp’ers angst aan. Toch is dit nergens voor nodig. Als zzp’er kun je namelijk prima zelf jouw boekhouding doen zonder dat je hier verstand van hebt. Om jou op weg te helpen, vertellen wij je hier wat je moet weten over het doen van de boekhouding als zzp’er.
Open een zakelijke rekening
Als zzp’er denk je er mogelijk niet direct aan om een zakelijke rekening te openen. Begrijpelijk, want dit brengt kosten met zich mee. Toch wordt boekhouden een stuk makkelijker als je zo’n rekening opent. Waarom? Omdat je in dat geval de privé en zakelijke geldstromen gescheiden houdt. Hierdoor hoef je straks niet uit te zoek welk geld je privé ontvangen hebt en welk geld zakelijk. Een zakelijke rekening draagt bovendien bij aan een professionele uitstraling van jouw bedrijf. Klanten maken het geld immers over op een rekening die op naam staat van een bedrijf in plaats van een persoon.
Maak het jezelf makkelijk met en boekhoudprogramma
Heb je nog niet eerder de boekhouding van een bedrijf gedaan? Dan weet je mogelijk niet waar je moet beginnen. Hier worstelen meer ondernemers mee. Om geen kosten te maken, houden veel bedrijven hun boekhouding bij in Excel. Toch geniet een boekhoudprogramma onze voorkeur. Zo’n programma ondersteunt jou namelijk bij de boekhouding. Zo weet je direct welke gegevens je allemaal aan moet leveren. Excel doet dit niet, waardoor boekhouden in dit programma een stuk lastiger is.
Een boekhoudprogramma brengt overigens nog een aantal voordelen met zich mee. Heb je reeds een zakelijke rekening geopend? Dan kun je deze aan het programma koppelen. Dit zorgt ervoor dat transacties van de rekening direct ingelezen worden in de software. Handmatig invoeren is hierdoor verleden tijd. Je kunt overigens ook factureren vanuit het programma. Als je dit doet, koppelt de software meteen ook de juiste transactie aan de bijbehorende factuur. Jouw btw-aangifte staat hierdoor ook altijd klaar. Deze hoef je zelf alleen nog maar te versturen naar de Belastingdienst.
Werk jouw boekhouding regelmatig bij
Als zzp’er wil je ongetwijfeld zoveel mogelijk klussen aannemen. Hoe meer klussen je aanneemt, des te meer geld er in het laatje komt. De boekhouding wordt hierdoor al snel een ondergeschoven kindje. Begrijpelijk, maar verstandig is het allerminst. Als je de boekhouding telkens uitstelt tot het einde van de maand, kost het jou namelijk veel meer tijd. Plan daarom liever wekelijks een moment in waarop je aan de slag gaat met de boekhouding. Aan het einde van de maand heb je hier alleen maar profijt van, want er ligt aanzienlijk minder werk op jouw bordje.
Kies een pakket voor zzp’ers
Wil je een boekhoudprogramma aanschaffen? Dan moet je weten dat je uit verschillende pakketten kunt kiezen. Als zzp’er zit je er ongetwijfeld niet op te wachten om kosten te maken voor meerdere gebruikers. Jij bent immers de enige die het programma gebruikt. Gelukkig is er een speciaal boekhoudpakket zzp. Dit pakket is geschikt voor één gebruiker en je kunt er maandelijks maximaal tien verkoopfacturen mee versturen. Daarnaast omvat het pakket 30 bonscans per maand, waardoor je papieren facturen middels een fotootje toevoegt aan het boekhoudprogramma.